Η σημασία της ταχύτητας
Η ταχύτητα με την οποία φορτώνει η ιστοσελίδα σας είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος της διαδικτυακής σας παρουσίας. Σε όλους αρέσουν οι γρήγορες ιστοσελίδες. Κρίνετε και από τον εαυτό σας. Πόση ώρα θα περιμένετε μέχρι να ανοίξει η σελίδα που έχετε επιλέξει; Οι έρευνες δείχνουν ότι το 47% των χρηστών αναμένει ότι σε 2 δευτερόλεπτα θα έχει φορτώσει η ιστοσελίδα. Το 40% θα την εγκαταλείψει μετά τα 3 δευτερόλεπτα. Είναι φανερό λοιπόν ότι στον κόσμο του διαδικτύου όσοι είναι αργοί δεν έχουν πιθανότητα επιβίωσης. Συνεπώς στην φάση της κατασκευής ιστοσελίδων η μέριμνα για την ταχύτητα τους είναι ουσιαστική. Ας εξετάσουμε πως μπορείτε να μετρήσετε την ταχύτητα του website σας.
Εργαλείο μέτρησης ταχύτητας ιστοσελίδων
Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε την ταχύτητα της δικής σας ιστοσελίδας. Ένα πολύ καλό εργαλείο για το σκοπό αυτό είναι το GTmetrix. Συμπληρώστε απλά τη διεύθυνση της ιστοσελίδας σας και πατήστε το GO! Σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχετε μια πλήρη ανάλυση της ταχύτητας της. Ας δούμε λίγο αυτή την ανάλυση.
Performance Score
Το Performance Score πρακτικά σας λέει πως αξιολογούν συνολικά την ιστοσελίδας σας οι επισκέπτες της. Προκύπτει από το Lighthouse το οποίο είναι ένα εργαλείο για developers που υπάρχει στον Chrome και απορρέει από 6 metrics:
Loading performance (55%)
-First Contentful Paint (15%)
-Speed Index (15%)
-Largest Contentful Paint (25%)
Interactivity (40%)
-Time to Interactive (15%)
-Total Blocking Time (25%)
Visual Stability (5%)
-Cumulative Layout Shift (5%)
Structure Score
Βαθμολογεί το πόσο αποτελεσματικά έχει κατασκευαστεί η ιστοσελίδα σας έτσι ώστε να έχει την βέλτιστη απόδοση. Με άλλα λόγια αξιολογεί τα τεχνικά της θέματα και συγκεράζει ελέγχους από το Lighthouse καθώς και ελέγχους του GTmetrix.
LCP
Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων Largest Contentful Paint και είναι ένα metric του Lighthouse το οποίο εμφανίστηκε το 2020. Με απλά λόγια μας δείχνει τον χρόνο που χρειάζεται για να γίνει ορατό από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας το μεγαλύτερο στοιχείο της σελίδας που επισκέπτονται. Αυτό το στοιχείο μπορεί να είναι μια φωτογραφία, το heading text κτλ. Το LCP αποτελεί ένα από τα metrics που συνιστούν τα Google’s Web Vitals.
TBT
Είναι τα αρχικά των λέξεων Total Blocking Time και όπως και το LCP εμφανίστηκε το 2020 ως metric του Lighthouse. Το TBT υπολογίζει τον χρόνο που χρειάζεται ο επισκέπτης της ιστοσελίδας σας για να μπορέσει να αλληλεπιδράσει με αυτή. Αποτελεί τμήμα των Google Web Vitals.
CLS
Το CLS (Cumulative Layout Shift) εμφανίστηκε το 2020 από το Lighthouse για να μετράει την οπτική σταθερότητα της ιστοσελίδας σας για τους επισκέπτες της, όταν αυτή φορτώνεται. Με άλλα λόγια υπολογίζει πόσο σταθερά παραμένουν τα διάφορα στοιχεία της ιστοσελίδας σας (πχ φωτογραφίες, κείμενα) όταν αυτή φορτώνεται. Αν κάποια στοιχεία της μετακινούνται τότε έχουμε χαμηλότερο CLS score. Αποτελεί και αυτό τμήμα των Google Web Vitals.
Συμπέρασμα
Όπως βλέπετε είναι πολύ εύκολο να ελέγξετε πόσο γρήγορη είναι η ιστοσελίδα σας καθώς και πόσο ικανοποιητική είναι η εμπειρία των επισκεπτών της. Μπορείτε να συζητήσετε τα αποτελέσματα με τον διαχειριστή της και να δρομολογήσετε τις βελτιώσεις που σας προτείνονται.
Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η ικανοποίηση των επισκεπτών της και ταυτόχρονα θα βελτιωθεί η κατάταξη της στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, δεδομένου ότι η απόδοση της αναφορικά με τα Google Web Vitals αποτελεί ranking factor, όπως επισήμως έχει δηλώσει η Google.
Σας ενδιαφέρει να αναπτύξετε μια επιτυχημένη στρατηγική SEO για την ιστοσελίδα σας; Επικοινωνήστε με τον SEO expert της εταιρίας μας, συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας. Θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας για αυτή!