Για να προβούμε στην βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας χρειάζεται πρώτα να μετρήσουμε την απόδοση της για πολλές παραμέτρους της. Στον κατάλογο που ακολουθεί παρατίθενται διάφορα SEO tools με τα οποία μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις μετρήσεις. Ο κατάλογος θα ανανεώνεται συνεχώς, so stay tuned!
- Ahrefs: Από τα καλύτερα εργαλεία για το έλεγχο των backlinks της ιστοσελίδας σας και των ανταγωνιστών σας. Προσφέρει δωρεάν αλλά και επι πληρωμή υπηρεσίες. Με αυτό μπορείτε να εντοπίσετε και redirects που οδηγουν στο URL των ανταγωνιστών σας και τους δίνουν προβάδισμα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
- Alexa: Στην δωρεάν εκδοχή της σας δίνει μια εικόνα για την κατάταξη της ιστοσελίδας σας καθώς και εκείνων των ανταγωνιστών σας με βάση την επισκεψιμότητα. Η κατάταξη αυτή δίνεται σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο. Στην επι πληρωμή εκδοχή της έχετε πιστοποιημένες μετρήσεις για την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας καθώς και ελέγχους οι οποίοι σας βοηθάνε να εντοπίσετε περιοχές όπου μπορείτε να τη βελτιστοποιήσετε.
- Algoroo: Εργαλείο το οποίο καταγράφει τις αλλαγές στον αλγόριθμο της Google σε επίπεδο μηνός, εβδομάδας και ημέρας.
- AMP Validator: Ελέγξτε αν οι AMP (Accelerated Mobile Pages) της ιστοσελίδας σας έχουν λάθη, απλά εισάγετε το URL της AMP σελίδας που σας ενδιαφέρει και δείτε αν το Validation Status είναι Pass.
- Anchor Text Over Optimization tool: Διαπιστώστε αν τα anchor texts που υπάρχουν στα backlinks σας είναι βελτιστοποιημένα σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που θεωρεί φυσικό η Google. Για όσα keywords υπάρχει αφύσικη συχνότητα εμφάνισης τους στα anchor texts των backlinks υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας.
- Answer the Public: Εξαιρετικό keyword tool το οποίο σας δίνει ιδέες για λέξεις-κλειδιά ταξινομημένες σε κατηγορίες, σε διάφορες γλώσσες (τα ελληνικά δεν υποστηρίζονται προς το παρόν).
- Bing Webmaster Tools: Είναι τα SEO tools της Microsoft. Είναι χρήσιμα γιατί μπορείτε να εντοπίσετε ευκαιρίες για την βελτίωση της ιστοσελίδας σας για να πετύχει υψηλή κατάταξη στην μηχανή αναζήτησης Bing.
- Bodify: Ισχυρός cloud-based crawler ο οποίος επιπρόσθετα υποστηρίζει server log file ανάλυση η οποία δίνει χρήσιμη πληροφόρηση για το πως οι μηχανές αναζήτησης ανιχνεύουν την ιστοσελίδα σας.
- Broken Link Checker: Πρακτικό και εύκολο στη χρήση του εργαλείο για να εντοπίζετε τα broken links της ιστοσελίδας σας. Εντοπίζει το URL στο οποίο βρίσκεται το broken link καθώς και την θέση του στον κώδικα της ιστοσελίδας.
- BuiltWith: Βρείτε την τεχνολογία πίσω από κάθε ιστοσελίδα. Ιδανικό για να αναλύσετε τους ανταγωνιστές σας.
- BuzzStream: Χρήσιμο εργαλείο για την υλοποίηση link building campaigns. Παρέχει ένα μήνα δωρεάν δοκιμαστική υπηρεσία.
- Buzzsumo: Ενδιαφέρουσα εφαρμογή η οποία σας επιτρέπει να εντοπίζετε το περιεχόμενο που είναι πιο δημοφιλές στα social media για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε αποτελεσματικότερη στρατηγική περιεχομένου για τα social media που σας ενδιαφέρουν.
- Card Validator: Ελέγξτε αν τα social meta tags στην ιστοσελίδα σας για το Twitter χρειάζονται βελτίωση.
- CDN Finder: Δείτε αν μια ιστοσελίδα χρησιμοποιεί κάποιο CDN (Content Delivery Network) και ποιό συγκεκριμένα. Το CDN χρησιμοποιείται για το “σερβίρισμα” του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας από servers οι οποίοι είναι γεωγραφικά κοντά στους επισκέπτες της. Το αποτέλεσμα από τη χρήση του είναι η βελτίωση της ταχύτητας της ιστοσελίδας.
- Check My Links: Είναι extension του Chrome το οποίο ελέγχει την ιστοσελίδα σας για broken links. Πανεύκολο στη χρήση του.
- Check Your Listing: Δείτε αν η επιχείρηση σας εμφανίζεται σε τοπικό επίπεδο (local search) όταν την αναζητούν οι υποψήφιοι πελάτες σας. Παρέχεται για τις ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.
- Clique Hunter: Βρείτε ευκαιρίες για νέα backlinks με αυτό το εργαλείο της Majestic. Βάλτε μέχρι 10 domain names ανταγωνιστικών ιστοσελίδων και εντοπίστε ιστοσελίδες για την δημιουργία backlinks.
- Cloaking checker: Ελέγχει αν η ιστοσελίδα που σας ενδιαφέρει χρησιμοποιεί μια παράνομη τεχνική βελτιστοποίησης ιστοσελίδων με την ονομασία cloaking.
- CloudFlare: Βελτιώνει την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας παρέχοντας το περιεχόμενο της από τους servers που είναι πιό κοντά στους επισκέπτες της. Επίσης αυξάνει την ασφάλεια της. Διαθέτει free και paid επιλογές.
- CopyScape: Ελέγξτε αν σας έχουν αντιγράψει περιεχόμενο από την ιστοσελίδα σας. Η Google τιμωρεί το duplicate content, δηλαδή το περιεχόμενο που επαναλαμβάνεται, είτε αυτό είναι εντός είτε εκτός της ιστοσελίδας σας.
- DeepCrawl: Cloud website crawler ο οποίος μπορεί να κάνει crawling περισσότερες από 10.000.000 σελίδες ανά audit.
- Easel.ly: Ένα από τα φιλικότερα εργαλεία για την δημιουργία infographics. Με τα τελευταία μπορούμε να δημιουργήσουμε οπτικοποιημένο περιεχόμενο το οποίο να μας φέρει ποιοτικά backlinks.
- Followerwonk: Ένα από τα πιό ενδιαφέροντα εργαλεία για να βρίσκετε prospects και συνεργάτες στο Twitter. Απλά πληκτρολογείστε τον όρο που αναζητείτε και θα λάβετε τα αποτελέσματα ιεραρχημένα ανάλογα με το social popularity τους. Ιδανικό για να εντοπίζετε blogs στα οποία μπορείτε να κάνετε στρατηγικό guest blogging και να βελτιώσετε το SERP της ιστοσελίδας σας καθώς και την επισκεψιμότητα της.
- Free robots.txt checker: Πολύ καλό εργαλείο για να ελέγχετε τα robots.txt files της ιστοσελίδας σας. Χρησιμοποιήστε το, μπορεί να εντοπίσετε λάθη τα οποία δημιουργούν προβλήματα στα robots των μηχανών αναζήτησης.
- Google Copyright Removal: Εργαλείο που βρίσκεται στο Google Search Conslole και το οποίο σας επιτρέπει να αναφέρετε στην Google τις ιστοσελίδες που σας έχουν αντιγράψει το περιεχόμενο σας.
- Google My Business: Δηλώστε στην Google την φυσική διεύθυνση της εταιρίας σας και βελτιώστε την αξιοπιστία της, γεγονός το οποίο επηρεάζει θετικά την κατάταξη της στα οργανικά αποτελέσματα της πρώτης ενώ ταυτόχρονα θα εμφανιστεί και στα Google Maps.
- Google Penalty checker: Εργαλείο με το οποίο μπορείτε να υπολογίσετε πόσο έχει επηρεαστεί η ιστοσελίδα σας από τις επικαιροποιήσεις του αλγόριθμου της Google. Στο free version μπορείτε να παρακολουθείτε μέχρι δύο ιστοσελίδες και η διαθέσιμη πληροφόρηση είναι μέχρι 3 μήνες πριν την ημερομηνία ελέγχου.
- Google SERP Snippet Optimization Tool: Δείτε πως θα εμφανίζετε η ιστοσελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης και συγκεκριμένα πως θα εμφανίζεται ο τίτλος, το meta description και το URL.
- Google trends: Από τα πολυτιμότερα εργαλεία για να βλέπετε τις τάσεις για τα keywords που σας ενδιαφέρουν.
- Google trends top charts: Δείτε τις σημαντικότερες αναζητήσεις στην Google σε παγκόσμιο επίπεδο ή σε επίπεδο χωρών. Οι αναζητήσεις παρουσιάζονται ακόμη και ξεχωριστά για ανθρώπους, εκδηλώσεις, αθλητές, consumer electronics, ταινίες, ηθοποιούς, TV shows και YouTube videos.
- Google Search Console: Από τα βασικότερα εργαλεία δεδομένου ότι η Google είναι η σημαντικότερη μηχανή αναζήτησης. Αποδεικνύοντας ότι είστε ο διαχειριστής της ιστοσελίδας σας μπορείτε να δείτε από πρώτο χέρι τι λέει η Google για αυτή.
- GT metrix: Πολύ καλό εργαλείο για την μέτρηση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σας. Σας δίνει το χρόνο που χρειάζεται για να φορτώσει η τελευταία καθώς και τις μετρήσεις από το αξιόπιστο εργαλείο Google Lighthouse.
- hreflang.ninja: Εργαλείο που εξετάζει αν έχει γίνει σωστά η εφαρμογή του hreflang το οποίο εφαρμόζεται σε πολυγλωσσικά sites.
- hreflang Tags Testing Tool: Άλλο ένα καλό εργαλείο για την εξέταση της σωστής εφαρμογής των hreflangs τα οποία βοηθούν την Google να “σερβίρει” τη σελίδα με την κατάλληλη γλώσσα στους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας. Το συγκεκριμένο εργαλείο εξετάζει αν τα confirmation links είναι σωστά, σε απλά Ελληνικά, αν οι σελίδες που έχουν το ίδιο περιεχόμενο σε διαφορετικές γλώσσες συνδέονται σωστά μεταξύ τους.
- HTTP/2 Test: Ελέγξτε αν ο server στον οποίο φιλοξενείται η ιστοσελίδα σας ή το CDN που χρησιμοποιείτε υποστηρίζει το πρωτόκολλο επικοινωνίας HTTP/2.0 το οποίο συμβάλλει στην σημαντική βελτίωση της ταχύτητας του website σας.
- ImageOptim: Εργαλείο για image compression το οποίο συμβάλλει στην σημαντική βελτίωση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σας. Παρέχεται με μηνιαία συνδρομή ανάλογα με τον αριθμό των images που θα βελτιωθούν.
- Image Raider: Σας βοηθά να εντοπίσετε τις ιστοσελίδες οι οποίες χρησιμοποιούν τα δικά σας images. Στην περίπτωση όπου οι πρώτες δεν έχουν backlinks προς την ιστοσελίδα σας μπορείτε να ζητήσετε να προστεθεί και με αυτό τον τρόπο να τα αυξήσετε.
- Infinite Suggest: Δωρεάν εργαλείο για ανεύρεση λέξεων-κλειδιών στην μηχανή αναζήτησης της Google. Πληκτρολογείτε την βασική λέξη-κλειδί και το Infinite Suggest θα σας προτείνει τις παραλλαγές της, ιεραρχημένες ανάλογα με την σπουδαιότητα τους.
- intoDNS: Εξαιρετικό εργαλείο για τον έλεγχο των DNS το οποίο κάνει και προτάσεις για την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων που παρουσιαστούν.
- Ip-address: Δείτε την γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται ο web server ο οποίος φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας. Όσο πιο κοντά είναι στην γεωγραφική περιοχή που στοχεύει η ιστοσελίδα σας, τόσο ταχύτερη θα είναι η ανταπόκριση του στους δυνητικούς σας πελάτες.
- I Search From: Εξαιρετικό εργαλείο για να πραγματοποιήσετε αναζητήσεις και να έχετε οργανικά αποτελέσματα που αντιστοιχούν σε χώρα του εξωτερικού και όχι στην Ελλάδα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δείτε την κατάταξη της ιστοσελίδας σας (SERP) στην χώρα του εξωτερικού που σας ενδιαφέρει.
- Keywordtool.io: Χρήσιμο keyword tool για την Google, YouTube, Bing και App Store. Στο free version δίνει τα keywords. Για search volume, CPC και competition ο χρήστης πρέπει να επιλέξει το paid version. Πολύ χρήσιμο για την περίπτωση που το Keyword Planner Tool της Google δεν δίνει τον αριθμό των μηνιαίων αναζητήσεων για λόγους περιορισμού. Υποστηρίζει και τις ελληνικές αναζητήσεις.
- Keyword.Guru: Σας κάνει suggestions για τις λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν στις μηχανές αναζήτησης της Google, Yahoo, Bing, YouTube, Amazon, Ebay, Google Play.
- Klear: Εντοπίστε τους influencers που σας ενδιαφέρουν και αξιοποιήστε τους για σκοπούς SEO. Βοηθά ιδιαίτερα στον εντοπισμό τους σε χώρες για τις οποίες δεν έχετε ιδιαίτερη γνώση. Επίσης τους κατηγοριοποιεί από Stars μέχρι Novices.
- Lighthouse: Είναι Chrome extension για μέτρηση της απόδοσης της ιστοσελίδας σας, την προσβασιμότητα της καθώς και για έλεγχο Progressive Web Apps.
- Link Explorer: Πολύ καλό εργαλείο για να αναλύετε τα backlinks των ανταγωνιστών σας, τα anchor texts που έχουν και τα domains από τα οποία προέρχονται. Διατίθεται από τη MOZ δωρεάν.
- Linkstant: Ενημερωθείτε σε πραγματικό χρόνο για το ποιός συνδέεται στην ιστοσελίδα σας. Θα χρειαστεί να επικολλήσετε ένα script στον κώδικα της ιστοσελίδας σας.
- LSIGraph: Εντοπίστε τα Latent Semantic Indexing Keywords, δηλαδή τις λέξεις-κλειδιά που συσχετίζονται με το βασικό keyword για το οποίο θέλετε να βελτιστοποιήσετε μια σελίδα σας. Η Google έχει επιβεβαιώσει ότι η χρήση LSI keywords βοηθά στην βελτίωση της κατάταξης μιας σελίδας.
- Majestic Backlink Analyzer: Ενδιαφέρον εργαλείο της Majestic το οποίο είναι ένα Chrome extension. Μεταξύ των άλλων θα μπορέσετε να δείτε και το Trust Flow της ιστοσελίδας που σας ενδιαφέρει. Το τελευταίο υπολογίζει των αριθμό των clicks που απέχει ένα URL από κάποια ιδιαίτερα αξιόπιστα websites και κυμαίνεται από το 0 έως το 100.
- Malware Check Tool: Δείτε αν η ιστοσελίδα σας έχει κακόβουλο λογισμικό.
- Mangools KW Finder: Εντοπίστε τις πρόσθετες λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με το keyword που στοχεύετε και βελτιώνοντας την κατάταξη της ιστοσελίδας σας για αυτές θα αυξήσετε την επισκεψιμότητα της από τα οργανικά αποτελέσματα της Google.
- Mangools SERP checker: Δείτε τις ιστοσελίδες που επιτυγχάνουν τις υψηλότερες κατατάξεις, για τις λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν, στις χώρες που στοχεύετε. Το συγκεκριμένο εργαλείο δίνει πρόσθετες πληροφορίες για κάθε ιστοσελίδα, όπως το RANK, DA (Domain Authority), PA (Page Authority), CF (Citation Flow), TR (Trust Flow), Links κτλ οι οποίες μπορεί να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε κάποιους από τους λόγους για τους οποίους η Google προτείνει τις συγκεκριμένες σελίδες για κάθε λέξη-κλειδί που χρησιμοποιείτε. Μέχρι 5 αναζητήσεις την ημέρα μπορούν να γίνουν δωρεάν.
- Market Finder: Εργαλείο της Google το οποίο αναγνωρίζει τις κυριότερες θεματικές ενότητες της ιστοσελίδας σας και σας προτείνει νέες αγορές για να την προωθήσετε. Οι πληροφορίες για αυτές τις νέες αγορές αφορούν στην προτεινόμενη χώρα, στον μηνιαίο αριθμό αναζητήσεων που πραγματοποιούνται σε αυτή την χώρα για τις θεματικές ενότητες της ιστοσελίδας σας, στο προτεινόμενο Google Ads bid, στην ευκολία να κάνετε επιχειρηματικές συναλλαγές σε αυτή τη χώρα (business index) καθώς και στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της.
- Microdata generator: Δημιουργήστε structured data για την ιστοσελίδα σας με τη χρήση του schema.org και JSON-LD για να βοηθήσετε την Google να καταλάβει καλύτερα το περιεχόμενο της και να βελτιώσετε την κατάταξη της. Εστιάζεται σε τοπικές επιχειρήσεις.
- Moat: Μηχανή αναζήτησης για τον εντοπισμό διαφημιστικών banners των brands που σας ενδιαφέρουν. Είναι αποτελεσματική για τα μεγάλα brands. Για τα Ελληνικά brands συνήθως δεν είναι σε θέση να προβεί στον εντοπισμό των διαφημιστικών τους banners.
- Mobile friendly check: Ελέγξτε αν η ιστοσελίδα σας είναι mobile friendly. Από τις 21 Απριλίου 2015 η Google θα λαμβάνει υπόψη της το mobile friendliness για την κατάταξη των ιστοσελίδων στα οργανικά της αποτελέσματα.
- Monitor backlinks: Με το εργαλείο αυτό ενημερώνεστε κάθε φορά που δημιουργούνται backlinks προς την ιστοσελίδα σας και τους ανταγωνιστές σας. Επίσης μπορείτε να εξάγετε συμπεράσματα για την κατάταξη της ιστοσελίδας σας για συγκεκριμένα keywords σε σχέση με τα νέα backlinks που έχουν δημιουργηθεί. Για ένα μήνα η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν.
- MozBar: Search Engine Optimization toolbar η οποία σας επιτρέπει να εκτελέσετε πάνω από 50 ελέγχους βελτιστοποίησης από τον browser σας (Chrome και Firefox).
- MozCast: Μάθετε για τις αλλαγές στον αλγόριθμο της Google σε ημερήσια βάση με τη μορφή δελτίου καιρού, όσο πιό υψηλή είναι η θερμοκρασία τόσο πιό μεγάλες είναι οι αλλαγές στον αλγόριθμο σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.
- Moz Products: Σουίτα εργαλείων SEO από την MOZ για για ανάλυση λέξεων-κλειδιών, link building και έλεγχο SEO ιστοσελίδας.
- My IP Addresss: Βρείτε για οποιαδήποτε ιστοσελίδα σας ενδιαφέρει την εταιρία hosting που χρησιμοποιεί, το IP address της, τον ιδιοκτήτη του domain της, την φυσική της τοποθεσία, τους nameservers της, αν έχει τοποθετηθεί σε IP Blacklist, άλλες ιστοσελίδες που φιλοξενούνται στην ίδια IP καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
- Neighborhood checker: Εντοπίζει τις υπόλοιπες ιστοσελίδες που φιλοξενούνται στον web server στον οποίο βρίσκεται η ιστοσελίδα σας. Αφορά βέβαια στην περίπτωση του sharing hosting. Η χρησιμότητα του είναι η εξής: Αν κάποια από τις γειτονικές ιστοσελίδες έχει τιμωρηθεί από την Google τότε επηρεάζεται και η δική σας ιστοσελίδα. Το ιδανικό είναι να βρίσκεται η ιστοσελίδα σας σε web server ο οποίος φιλοξενεί αξιόπιστες και δημοφιλείς ιστοσελίδες με την ίδια θεματική ενότητα με τη δική σας.
- Neil Patel SEO tool: Δωρεάν εργαλείο για να δείτε τις σελίδες των ανταγωνιστών σας που έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα καθώς και τις λέξεις-κλειδιά που δημιουργούν αυτή την επισκεψιμότητα. Τα δεδομένα του πάντως έχουν απόκλιση από τα αντίστοιχα που δίνει το Google Search Console.
- Ninja Outreach: Ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τον εντοπισμό influencers και την επικοινωνία μαζί τους με σκοπό την δημιουργία backlinks. Ο εντοπισμός των influencers γίνεται με την χρήση λέξεων-κλειδιών. Μπορεί κάποιος να το δοκιμάσει για 14 ημέρες δωρεάν.
- NVDA: Είναι τα αρχικά των λέξεων Non Visual Desktop Access. Πρόκειται για δωρεάν screen reader ο οποίος βοηθά τους τυφλούς και τους χρήστες που έχουν προβλήματα στην όραση τους να μπορούν να πλοηγηθούν στην ιστοσελίδα σας. Μπορείτε να το κατεβάσετε και να ελέγξετε αν η ιστοσελίδα σας είναι φιλική για αυτές τις κατηγορίες των χρηστών.
- OnCrawl: Website crawler ο οποίος αναλύει και τα server log και παρέχει χρήσιμη πληροφόρηση για θέματα όπως το crawl budget, ποιότητα περιεχομένου, and θέματα απόδοσης της ιστοσελίδας σας.
- Optimizely: Επιτρέπει την βελτίωση της ιστοσελίδας σας προκειμένου να αυξηθεί το conversion rate (ποσοστό μετατρεψιμότητας) των επισκεπτών της σε πελάτες. Δεν χρειάζεται να έχετε τεχνικές γνώσεις. Παρέχεται με ετήσια συνδρομή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην διάρκεια της κατασκευής ιστοσελίδων για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των τελευταίων.
- Optimizilla: Συμπιέστε τα αρχεία των φωτογραφιών σας online και βελτιώστε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας.
- Phrase Frequency Counter: Μετράει την συχνότητα επανάληψης φράσεων. Ιδανικό για την ομαδοποίηση keywords.
- Piktochart: Δημιουργία infographics, έχει free και paid επιλογές. Στην free επιλογή μπορείτε να κάνετε export το αρχείο. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση του.
- Pingdom Website Speed Test: Μετρήστε την ταχύτα της ιστοσελίδας σας και εντοπίστε που πρέπει να εστιάσετε για να μειώσετε το μέγεθος της καθώς και να αναγνωρίσετε τα σημεία εκείνα που καθυστερούν το φόρτωμα της.
- Rank checker for Firefox: Δείτε την κατάταξη της ιστοσελίδας σας και των ανταγωνιστών σας για τις λέξεις – κλειδιά που σας ενδιαφέρουν. Ιδιαίτερα αξιόπιστο, πανεύκολο στη χρήση του.
- Raven: Ισχυρή σουίτα για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βελτιστοποίησης ιστοσελίδων. Διατίθεται επί πληρωμή με ένα μήνα δωρεάν δοκιμαστική χρήση.
- Readability test tool: Η ευκολία ανάγνωσης του κειμένου της ιστοσελίδας σας είναι μια παράμετρος που επηρεάζει την κατάταξη της. Με το συγκεκριμένο εργαλείο βλέπετε τη βαθμολογία της για αυτή την παράμετρο.
- Redirect checker: Ελέγξτε τα redirects του domain που σας ενδιαφέρει για να δείτε αν όλες οι εκδοχές του (http / https & www / non-www) οδηγούν στο preferred domain με 301 redirect.
- Responsive Design Checker: Δείτε πόσο responsive είναι η ιστοσελίδα σας για συγκεκριμένες κινητές συσκευές γνωστών εταιριών όπως είναι η Apple, Amazon, Asus, Google, Nexus, Samsung.
- Rich Results Test: Εργαλείο της Google το οποίο εξετάζει αν τα structured data σε μια συγκεκριμένη σελίδα της ιστοσελίδας σας υποστηρίζουν τα rich results στα οργανικά της αποτελέσματα.
- rmoov: Χρήσιμο εργαλείο για να αφαιρείτε τα μη ποιοτικά backlinks προς την ιστοσελίδα σας. Εσείς προσθέτετε την λίστα με τα URLs που έχουν πρόβλημα και το rmoov αντλεί τα στοιχεία επικοινωνίας για κάθε domain και δημιουργεί και τα αντίστοιχα emails για να ζητήσετε από τους webmasters να αφαιρέσουν τα backlinks που σας αφορούν. Έχει free και paid version.
- Robots.txt Checker: Ελέγξτε το robots.txt αρχείο της ιστοσελίδας σας για να εντοπίσετε πιθανά λάθη τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση των μηχανών αναζήτησης σε αυτή.
- Schema creator: Δημιουργήστε structured data στην ιστοσελίδα σας, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενο της.
- Schema Markup Validator: Εργαλείο για τον έλεγχο των structured data των σελίδων της ιστοσελίδας σας, με βάση το schema.org.
- Screaming Frog: Από τα ισχυρότερα εργαλεία για technical SEO το οποίο διατίθεται και δωρεάν για ανάλυση μέχρι 500 σελίδες. Απαραίτητο για όσους ασχολούνται σοβαρά με την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων.
- SEMrush: Εξαιρετική και ολοκληρωμένη πλατφόρμα για SEO και digital marketing γενικότερα. Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν και επι πληρωμή.
- SEOceros: Απλό εργαλείο για ένα πρώτο έλεγχο μιας ιστοσελίδας και τον εντοπισμό ευκαιριών βελτιστοποίησης της.
- SEORadar: Παρακολουθεί την ιστοσελίδα σας και σας ενημερώνει για οποιεσδήποτε αλλαγές έχουν συμβεί οι οποίες επηρεάζουν την κατάταξη της στις μηχανές αναζήτησης. Παρακολουθεί περισσότερες από 100 παραμέτρους όπως αλλαγές στα titles, εμφάνιση noindex tags, broken canonicals, 302s και πολλές άλλες.
- SEO SiteCheckup: Εργαλείο για τον εντοπισμό βελτιώσεων σε μια ιστοσελίδα. Αναλύει 42 παραμέτρους, είναι λίγο αργό αλλά παρέχεται δωρεάν. Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές στα αποτελέσματα του, για ένα αρχικό έλεγχο όμως είναι ικανοποιητικό.
- SEO toolbar: Είναι από τα πιό γνωστά toolbar για αυτό το σκοπό. Έχετε στην διάθεση σας πολλές πληροφορίες στις οποίες περιλαμβάνονται δεδομένα για backlinks.
- Serprobot: Αξιόπιστο εργαλείο για να δείτε την κατάταξη της ιστοσελίδας σας σε διάφορες χώρες, στην Google. Παρέχεται δωρεάν.
- Serpstat: Πολύ καλό εργαλείο για ανάλυση keywords. Επιλέγετε την χώρα που σας ενδιαφέρει (η Ελλάδα περιλαμβάνεται), βάζετε την λέξη-κλειδί που σας ενδιαφέρει και σας δείχνει τις μηναίες αναζητήσεις, ανταγωνισμό, CPC, keyword difficulty και τα keyword trends για την Google και την Yandex. Η χρήση της είναι δωρεάν και επι πληρωμή.
- Server desk: Δείτε την ταχύτητα ανταπόκρισης του server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας για διάφορα μέρη του κόσμου.
- Similarweb: Δείχνει την κατάταξη μιάς ιστοσελίδας σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Μοιάζει με την alexa.com αλλά δίνει πρόσθετη πληροφόρηση, όπως αν διαφημίζεται η ιστοσελίδα, την κατάταξη της στην κατηγορία της, την ύπαρξη mobile apps ενώ παρέχει και τη δυνατότητα σύγκρισης με τους ανταγωνιστές της. Για τις παραμέτρους πάντως που έχει κοινές με την alexa.com υπάρχει σημαντική αποκλιση στις μεταξύ τους μετρήσεις.
- Sitebulb: Είναι ένας desktop website crawler με δυνατότητες να κάνει crawling ιστοσελίδες με πάρα πολλές σελίδες, όπως και ένας cloud crawler αλλά με μικρότερο κόστος. Μπορεί να κάνει crawling μέχρι 2.000.000 URLs ανά audit.
- Siteliner: Εντοπίζει duplicate content στην ιστοσελίδα σας, δηλαδή περιεχόμενο που επαναλαμβάνεται. Οι μηχανές αναζήτησης τιμωρούν την ύπαρξη του περιεχομένου που επαναλαμβάνεται. Μόλις το εντοπίσετε με την συγκεκριμένη εφαρμογή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το rel=“canonical” tag για να διορθώσετε το πρόβλημα.
- Sitemap generators: Δημιουργηστε εύκολα και γρήγορα sitemaps για να τα υποβάλλετε στις μηχανές αναζήτησης και να επιταχύνετε την ευρετηρίαση της ιστοσελίδας σας σε αυτές.
- Slickplan: Website planning suite, ιδανικό για την επιτυχημένη διαμόρφωση της δομής της ιστοσελίδας σας (Information Architecture) η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην μετατροπή των επισκεπτών της σε πελάτες όσο και στην επίτευξη υψηλών κατατάξεων στις μηχανές αναζήτησης.
- Social Image Resizer Tool: Βελτιστοποιήστε τα images που θέλετε για το Facebook, Twitter, ή για να δημιουργήσετε Favicon.
- SpyFu: Βρείτε τις λέξεις-κλειδιά για τις οποίες εμφανίζονται στα οργανικά αποτελέσματα της Google οι ανταγωνιστές σας. Επίσης διαπιστώστε αν διαφημίζονται στα Google Ads.
- Test Your Mobile Speed: Μετρήστε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας στα κινητά τηλέφωνα. Σας ενημερώνει και για το ποσοστό των επισκεπτών που χάνει η ιστοσελίδα σας εξαιτίας της καθυστέρησης στην φόρτωση της. Είναι εργαλείο της Google.
- Trello: Χρήσιμο εργαλείο για project management και για την αύξηση της παραγωγικότητας. Σας βοηθά να οργανώσετε τις σκέψεις σας και τις ενέργειες που θέλετε να κάνετε για απλά πράγματα της καθημερινότητας μέχρι τα μεγαλύτερα projects σας.
- Ubersuggest: Από τα πιο εύχρηστα εργαλεία για εναλλακτικές προτάσεις σε keywords. Επιλέγετε μια βασική λέξη-κλειδί, τη γλώσσα που σας ενδιαφέρει και έχετε άμεσα τα προτεινόμενα keywords που σχετίζονται με αυτή.
- Visibility: Αξιόλογη Ελληνική μηχανή εστιασμένη στο google.gr η οποία δίνει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για τις Ελληνικές ιστοσελίδες όπως είναι το visibility τους, δηλαδή πόσο συχνά εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, οι νέες λέξεις-κλειδιά που δημιουργούν επισκεψιμότητα σε αυτές, οι μεταβολές στις μηνιαίες αναζητήσεις για συγκεκριμένα keywords, τα αντίστοιχα landing pages και η κατάταξη τους καθώς και οι αλλαγές στον αλγόριθμο της Google που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους δέκα μήνες.
- VoilaNorbert: Εργαλείο για τον εντοπισμό emails. Αξιοποιήστε το για να βρείτε τα emails των influencers που σας ενδιαφέρουν προκειμένου να προωθήσουν το περιεχόμενο σας, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τα backlinks σας και τα brand mentions.
- W3C CSS Validation Service: Ελέγξτε την ποιότητα των αρχείων CSS της ιστοσελίδας σας με τον validator της W3C η οποία ορίζει τα standards στο διαδίκτυο.
- W3C Markup Validation Service: Ελέγξτε την ποιότητα της HTML της ιστοσελίδα σας.
- WebMeUp: Ισχυρό backlink tool με το οποίο μπορείτε να παρακολουθείτε τους συνδέσμους που δείχνουν στις ιστοσελίδες των ανταγωνιστών σας. Έχει free mode με το οποίο μπορείτε να κάνετε μέχρι 3 ελέγχους το μήνα και να εξάγετε τα αποτελέσματα σε αρχείο CSV.
- WebPagetest: Ενδιαφέρον εργαλείο το οποίο μετρά την ταχύτητα μιας ιστοσελίδας. Υπολογίζει την ταχύτητα της συνολικά καθώς και για κάθε στάδιο που αφορά στη “φόρτωση” της.
- Website Penalty Indicator: Αναρωτιέστε αν η ιστοσελίδα σας έχει τιμωρηθεί από τους αλγόριθμους της Google; Χρησιμοποιήστε αυτό το δωρεάν εργαλείο για να το διαπιστώσετε. Δεν ανιχνεύει το Google.gr.
- What CMS: Δείτε το Content Management System μιας ιστοσελίδας καθώς και την αντίστοιχη έκδοση του.
- What’s My CDN: Ελέγξτε αν μια ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Content Delivery Network και αν ναι, ποιό είναι αυτό.
- What’s my DNS: Πραγματοποιείστε έλεγχο του DNS σας σε σχέση με τυχαία επιλεγμένους name servers σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο όταν έχετε κάνει αλλαγές στα domain zones σας.
- What’s my SERP: Εξαιρετικό εργαλείο για να δείτε την κατάταξη της ιστοσελίδας σας για τις λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν. Ο έλεγχος της κατάταξης πραγματοποιείται online οπότε δεν έχετε τον κίνδυνο να σας μπλοκάρει προσωρινά η Google τις αναζητήσεις. Επίσης μπορείτε ταυτόχρονα να δείτε και την κατάταξη των βασικών σας ανταγωνιστών.
- Wheregoes: Ελέγξτε τα redirects των σελίδων που σας ενδιαφέρουν. Παρέχεται δωρεάν.
- Whois Lookup: Βρείτε σε ποιόν ανήκει το domain name που σας ενδιαφέρει με κατάληξη .com, .org, .net, .info, .biz, και .us.
- Wistia: Πλατφόρμα για τη φιλοξενία videos επιχειρήσεων η οποία είναι φιλική στις μηχανές αναζήτησης. Μέχρι τρία videos παρέχεται δωρεάν. Το πλεονέκτημα της σε σχέση με το YouTube είναι ότι δεν έχει διαφημίσεις και ότι τα videos που φιλοξενεί δεν μπλοκάρονται δεδομένου ότι το περιεχόμενο τους είναι σχετικό με θέματα business.
- Woorank: Χρήσιμο εργαλείο για την ανάλυση μιας ιστοσελίδας. Το δυνατό του σημείο είναι ότι κάνει αρκετούς ελέγχους ταυτόχρονα που αφορούν σε onsite και offsite SEO. Το αδύνατο του σημείο είναι ότι τα αποτελέσματα ορισμένων ελέγχων δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή. Παρόλα αυτά είναι επαρκέστατο για μια πρώτη αξιολόγηση μιας ιστοσελίδας. Οι μη registered users μπορούν να κάνουν δωρεάν μια ανάλυση την εβδομάδα. Οι registered users μπορούν να το χρησιμοποιήσουν δωρεάν για 7 ημέρες.
- WordCounter: Μετράει τον αριθμό των χαρακτήρων (μαζί με τα κενά) σε ένα κείμενο και εχει ενσωματωμένο thesaurus για την ανεύρεση συνωνύμων. Ιδανικό για την δημιουργία titles και meta descriptions.
- Word Frequency Counter: Μετράει την συχνότητα εμφάνισης λέξεων σε μια λίστα από keywords. Μπορεί να αξιοποιηθεί για την ομαδοποίηση (clustering) των keywords σε θεματικές ενότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την βελτίωση της δομής (Information Architecture) της ιστοσελίδας σας ή τον εμπλουτισμό των λέξεων-κλειδιών που στοχεύουν οι σελίδες της ιστοσελίδας σας.
- WordStream: Δείτε προτάσεις για τα keywords που σας ενδιαφέρουν και τις μηνιαίες αναζητήσεις τους για συγκεκριμένες χώρες.
- Wordtracker: Επαγγελματικό εργαλείο για την εξεύρεση των βέλτιστων λέξεων-κλειδιών. Διατίθεται επί πληρωμή με ένα μήνα δωρεάν δοκιμή. Για τα Ελληνικά keywords πάντως η απόδοση του είναι ελλιπής.
- Xenu’s Link Sleuth: Εντοπίστε τα broken links στις ιστοσελίδες που σας ενδιαφέρουν. Το design της εφαρμογής είναι ακαλαίσθητο αλλά τη δουλειά του την κάνει.
- Yandex Wordstat: Είναι το αντίστοιχο keyword Planner Tool της ρώσικης μηχανής αναζήτησης Yandex. Με αυτό μπορείτε να δείτε τις μηνιαίες αναζητήσεις στην συγκεκριμένη μηχανή για τις λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν.
- Yoast WordPress SEO Plugin: Εξαιρετικό plugin για την βελτιστοποίηση του WordPress blog σας. Χρησιμοποιώντας το αντιλαμβάνεστε στην πράξη τις πτυχές του onsite SEO. Παρόλες τις λίγες αδυναμίες του είναι ένα απαραίτητο plugin για τις WordPress ιστοσελίδες.
- YouTube Analytics: Τα videos αποτελούν ένα ελκυστικό format περιεχομένου και το YouTube είναι η σημαντικότερη πλατφόρμα που τα φιλοξενεί. Για να παρακολουθήσετε τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν σε αυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα YouTube Analytics.