Ο αλγόριθμος της Google, Penguin
Ο αλγόριθμος Penguin της Google δημιουργήθηκε το 2012 για να εντοπίζει τα spammy links, δηλαδή τα backlinks χαμηλής ποιότητας τα οποία χρησιμοποιούνται για να ξεγελάσουν τις μηχανές αναζήτησης. Η δημιουργία του άλλαξε με εμφατικό τρόπο τα δεδομένα του SEO, συνεπώς είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε για αυτόν.
Όπως είχε δηλώσει ο διακεκριμένος μηχανικός της Google, Matt Cutts, ο συγκεκριμένος αλγόριθμος στοχεύει σε θέματα link farming, over-optimization, στις τεχνικές Black Hat SEO καθώς και σε θέματα keyword stuffing. Ας δούμε το σχετικό video.
Η ονομασία Penguin του δόθηκε από τον Matt Cutts,ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του Google Webspam team, μέσω ενός tweet του. Πριν από την χρήση του Penguin η Google αξιολογούσε κυρίως τον αριθμό των backlinks των ιστοσελίδων και όχι την ποιότητα τους, με αποτέλεσμα αρκετές ιστοσελίδες με spammy links να επιτύγχαναν υψηλές κατάταξεις.
Γιατί ήταν απαραίτητη η δημιουργία του Penguin
Ο πόλεμος της Google εναντίον των ιστοσελίδων χαμηλής ποιότητας ξεκίνησε με τον αλγόριθμο Panda, ο οποίος αξιολογεί τον βαθμό ποιότητας τους. Ο Penguin ήταν η απάντηση της Google σε μια αυξανόμενη τάση πρακτικών black hat SEO αναφορικά με το link building. Ενδεικτικά, υπήρχε η τάση οι διαχειριστές των ιστοσελίδων να αγοράζουν backlinks για τις ιστοσελίδες τους με μοναδικό στόχο να επιτυγχάνουν υψηλότερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.
Τα συγκεκριμένα backlinks προέρχονταν από ιστοσελίδες χαμηλής ποιότητας ή ακόμη και χωρίς περιεχόμενο, οι οποίες μοναδικό λόγο ύπαρξης είχαν την εμπορία spammy links. Ο Penguin αναλύοντας αυτά τα links μπορεί να αξιολογήσει ποιά από αυτά προέρχονται από αξιόπιστες ιστοσελίδες με σχετική θεματολογία και έχουν δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο (natural backlinks) και ποιά είναι απλά spammy links. Όταν εντόπιζε τα τελευταία υποβίβαζε τις ιστοσελίδες στις οποίες αυτά αντιστοιχούσαν.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ο συγκεκριμένος αλγόριθμος αξιολογεί αποκλειστικά τα incoming links, δηλαδή αυτά που υπάρχουν σε άλλες ιστοσελίδες και οδηγούν στην δική μας και όχι στα outgoing links, δηλαδή σε αυτά που υπάρχουν στην δική μας ιστοσελίδα και οδηγούν σε άλλές.
Οι επικαιροποιήσεις του αλγόριθμου
Google Penguin 1.1: 26 Μαρτίου 2012
Η συγκεκριμένη επικαιροποίηση δεν αφορούσε σε αλλαγές του αλγόριθμου αλλά περισσότερο σε επικαιροποίηση των δεδομένων του. Οι ιστοσελίδες που είχαν επηρεαστεί αρνητικά από το λανσάρισμα του Penguin και είχαν βελτιώσει το backlink profile τους επανήλθαν στις προηγούμενες κατάταξεις τους.
Google Penguin 1.2: 5 Οκτωβρίου 2012
Και αυτό το update αφορούσε σε επικαιροποίηση των δεδομένων του αλγόριθμου. Επηρέασε αναζητήσεις στην αγγλική γλώσσα καθώς και σε άλλες γλώσσες.
Google Penguin 2.0: 22 Μαΐου 2013
Αφορούσε στην δημοσιοποίηση μιας βελτιωμένης τεχνικά έκδοσης του αλγόριθμου. Επηρέασε περίπου το 2,3% των αναζητήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν το πρώτο update με το οποίο ο Penguin μπορούσε να ανιχνεύει βαθύτερα στις ιστοσελίδες για να εντοπίζει link spam, και όχι απλά να περιορίζεται στην αρχική σελίδα και τις βασικές κατηγορίες τους.
Google Penguin 2.1: 4 Οκτωβρίου 2013
Το συγκεκριμένο update επηρέασε περίπου το 1% των αναζητήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση της Google για το τι περιελάμβανε, εκτιμάται ότι προσέδωσε στον Penguin την δυνατότητα να ανιχνεύει ακόμα βαθύτερα στις ιστοσελίδες για να εντοπίζει τα spammy links.
Google Penguin 3.0: 17 Οκτωβρίου 2014
Αν και η αρίθμηση του προϊδέαζε για ένα σημαντικό update ήταν στην πραγματικότητα μια επικαιροποίηση των δεδομένων του αλγόριθμου. Όσες ιστοσελίδες είχαν επηρεαστεί αρνητικά από το προηγούμενο update και είχαν προλάβει να βελτιώσουν το backlink profile τους είδαν άνοδο στις κατατάξεις τους. Επηρέασε λιγότερο από το 1% των αναζητήσεων.
Google Penguin 4.0: 23 Σεπτεμβρίου 2016
Πρόκειται για την οριστική επικαιροποίηση του Penguin. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορούσε στο ότι πλέον ο Penguin έγινε μέρος του κύριου αλγορίθμου της Google. Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξε η στόχευση του. Αυτό που άλλαξε είναι ο χρόνος αξιολόγησης, πλέον το backlink profile των ιστοσελίδων αξιολογείται σε πραγματικό χρόνο με συνέπεια οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό να οδηγεί άμεσα σε αλλαγή της κατάταξης των ιστοσελίδων που αντιστοιχούν.
Επίσης, άλλαξε και φιλοσοφία του. Συγκεκριμένα, ενώ πριν η κύρια αντίδραση του Penguin ήταν να τιμωρεί τις ιστοσελίδες τώρα εστιάζεται περισσότερο στο να μειώνει την αξία των links που εντοπίζει ότι έχουν spammy χαρακτηριστικά.
Η εξέλιξη αυτή όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Σύμφωνα με έρευνες, τα αλγοριθμικά penalties του Penguin εξακολουθούν να υπάρχουν, συνεπώς θα πρέπει να βελτιώνουμε το backlink profile της ιστοσελίδας μας. Ας δούμε πως θα το επιτύχουμε.
Δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε στο πλαίσιο του Penguin 4.0
Αφαίρεση των spammy links
Αρχικά θα χρειαστεί να εντοπίσουμε τα backlinks της ιστοσελίδας μας που έχουν spammy χαρακτηριστικά. Στο Google Search Console μπορούμε να δούμε τα backlinks που έχει εντοπίσει η Google για την ιστοσελίδα μας. Τα αναλύουμε ένα προς ένα και καταγράφουμε εκείνα που έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Links τα οποία υπάρχουν σε άρθρα με άσχετο περιεχόμενο
- Links από directories χαμηλής ποιότητας
- Links σε widgets τα οποία διανέμονται σε διάφορους ιστοτόπους
- Links στα footers των ιστοσελίδων
- Sitewide backlinks
- Σχόλια σε forums τα οποία περιλαμβάνουν optimized links στο post ή στην υπογραφή
Αφού τα καταγράψουμε επικοινωνούμε με τους διαχειριστές των ιστοσελίδων στις οποίες αυτά αντιστοιχούν και τους ζητάμε να τα αφαιρέσουν. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Google, θα χρειαστεί να επαναλάβουμε την προσπάθεια μας 3 φορές, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα οδηγήσει στην αφαίρεση κάποιων από τα spammy backlinks μας. Για τα υπόλοιπα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το disavow tool.
Disavow tool
Το Disavow tool που υπάρχει στο Google Search Console μας επιτρέπει να δηλώσουμε στην Google ποια links, τα οποία οδηγούν προς τον ιστότοπο μας, δεν θέλουμε να λαμβάνει υπόψη της. Πάντως η ίδια η Google προτείνει να χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο εργαλείο με προσοχή.
Στο video που ακολουθεί δείτε τι είναι το disavow tool και πως πρέπει να το χρησιμοποιούμε.
Reconsideration Request
Σαν τελευταίο εργαλείο για να αποφύγουμε την αρνητική αξιολόγηση από τον Penguin 4.0 είναι το Reconsideration Request το οποίο μπορούμε να στείλουμε στην Google περιγράφοντας με ειλικρινή τρόπο τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει για να απομακρύνουμε τα spammy links που οδηγούν προς την ιστοσελίδα μας. Σε αυτό μπορούμε να βάλουμε και τις μαρτυρίες οποιονδήποτε τρίτων οι οποίοι έχουν συμβάλλει στην δημιουργία τους.
Εάν επιθυμείτε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολιστικής στρατηγικής Search Engine Optimization για την ιστοσελίδα σας επικοινωνήστε με τον SEO professional της εταιρίας μας, συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας. Θα χαρούμε να συζητήσουμε την πραγματοποίηση της!