Link Building: Οδηγός για Ελληνικές Εταιρίες

Link Building-Κανόνες υλοποίησης του από την SEO In Greece.
Οδηγός link building από την SEO In Greece.

To link building είναι η διαδικασία δημιουργίας υπερσυνδέσμων οι οποίοι βρίσκονται σε άλλες ιστοσελίδες και οδηγούν στη δική μας. Ας μάθουμε περισσότερα για αυτή.

Εισαγωγή

Το link building αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα μιας στρατηγικής SEO, ιδιαίτερα σε ανταγωνιστικές αγορές. Προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι καταρχάς να έχει ολοκληρωθεί το onsite optimization της ιστοσελίδας για την οποία θα πραγματοποιηθεί, δηλαδή η τελευταία να έχει ένα καλό υπόβαθρο technical SEO, εξαιρετικό περιεχόμενο το οποίο να προσθέτει αξία στους επισκέπτες της και ικανοποιητικό UX (User Experience).

Μια εταιρία η οποία αποσκοπεί στο να αυξήσει με βιώσιμο τρόπο την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της από τα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης θα αξιοποιήσει μόνο τεχνικές link building που προτείνονται από την Google και θα αποφύγει σε κάθε περίπτωση τις τεχνικές spam.

Θα λέγαμε ότι σήμερα το “κτίσιμο” των backlinks σχετίζεται περισσότερο με το αποτελεσματικό marketing, την δημιουργία περιεχομένου και το online PR (Public Relations). Παρόλα αυτά υπάρχουν και τεχνικά θέματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ολοκληρωμένη προσέγγιση του.

Ο ορισμός του link building

Το link building είναι η διαδικασία απόκτησης υπερσυνδέσμων από άλλες ιστοσελίδες οι οποίοι οδηγούν στο δικό σας website. Αυτοί οι υπερσύνδεσμοι (links) βοηθούν τους χρήστες του διαδικτύου να πλοηγηθούν σε αυτό. Επίσης βοηθούν και τις μηχανές αναζήτησης στο να ανιχνεύουν αποτελεσματικότερα τις σελίδες που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Κάποιοι από αυτούς τους υπερσυνδέσμους που οδηγούν στο site σας θα δημιουργηθούν από τρίτους πχ από δημοσιογράφους οι οποίοι στα άρθρα τους μπορεί να αναφερθούν στην εταιρία σας. Αυτοί οι υπερσύνδεσμοι είναι και οι πιο σημαντικοί, η κοινότητα του SEO τους ονομάζει natural backlinks.

Υπάρχουν όμως και οι υπερσύνδεσμοι που θα δημιουργηθούν από τους διαχειριστές των websites, όπως για παράδειγμα είναι η καταχώριση μιας ιστοσελίδας σε online directories. Και αυτοί έχουν την αξία τους, εφόσον για την δημιουργία τους αποφεύγεται η λογική του spam.

Η ανατομία ενός υπερσυνδέσμου

Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στον κώδικα του υπερσυνδέσμου θα δει τα ακόλουθα:

  1. Την αρχή του link tag το οποίο ονομάζεται anchor tag (“a”) το οποίο ενημερώνει τους browsers και τις μηχανές αναζήτησης ότι ακολουθεί ένας υπερσύνδεσμος.
  2. Την διεύθυνση του link, δηλαδή την ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία οδηγεί ο συγκεκριμένος υπερσύνδεσμος. Για παράδειγμα <a href=”https://www.seoingreece.org”>
  3. Το κείμενο το οποίο έχει μετατραπεί σε υπερσύνδεσμο και το οποίο ονομάζεται anchor text. Για παράδειγμα: <a href=”https://www.seoingreece.org”>Υπηρεσίες SEO</a>. Το κείμενο αυτό (“Υπηρεσίες SEO” στην συγκεκριμένη περίπτωση) φαίνεται στην ιστοσελίδα και αν ο επισκέπτης κάνει click σε αυτό θα οδηγηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αυτό αντιστοιχεί.
  4. Το κλείσιμο του ling tag (“</a>”) το οποίο ενημερώνει τα search engines ότι αυτό είναι το τέλος του συγκεκριμένου tag.
Link building, ανατομία ενός υπερσυνδέσμου από την SEO In Greece.
Ανατομία ενός υπερσυνδέσμου από την SEO In Greece.

Τι σημαίνουν τα links για τις μηχανές αναζήτησης

Οι υπερσύνδεσμοι αξιοποιούνται από τις μηχανές αναζήτησης ως εξής:

  1. Για την ανακάλυψη νέων σελίδων τις οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να δείχνουν στα οργανικά τους αποτελέσματα.
  2. Για να αποφασίσουν την κατάταξη των σελίδων (SERP).

Όταν λοιπόν οι μηχανές αναζήτησης ανιχνεύουν μια σελίδα στο διαδίκτυο αξιολογούν καταρχάς την ποιότητα του περιεχομένου της. Στην συνέχεια θα αξιολογήσουν τους υπερσυνδέσμους που οδηγούν σε αυτή. Σαν γενική αρχή θα λέγαμε ότι όσο περισσότεροι υπερσύνδεσμοι από ποιοτικές σελίδες οδηγούν στην δική σας τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες αυτή να επιτύχει υψηλή κατάταξη.

Η αξιολόγηση αυτών των υπερσυνδέσμων ήταν και το σημείο διαφοροποίησης της Google από τις άλλες μηχανές αναζήτησης, το οποίο της επέτρεψε να κυριαρχήσει στην αγορά της αναζήτησης, στα τέλη του 1990. Η ιδέα πίσω από αυτή την αξιοποίηση ήταν απλή: Η ύπαρξη υπερσυνδέσμων που οδηγούν σε μια ιστοσελίδα θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς αυτή.

Ένας από τους ιδρυτές της Google, ο Larry Page, ανακάλυψε το PageRank, το οποίο ήταν η βαθμολογία της Google για μια σελίδα αναφορικά με τον αριθμό και την ποιότητα των backlinks της. Όταν αυτό ενσωματώθηκε στον κύριο αλγόριθμό της βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα των οργανικών της αποτελεσμάτων.

Σύντομα όμως οι ειδικοί του SEO έμαθαν πως να ξεγελούν την Google στο συγκεκριμένο θέμα με την δημιουργία spam backlinks. Η απάντηση της σε αυτές τις black hat SEO πρακτικές ήταν η δημιουργία του αλγόριθμου Google Penguin.

Σήμερα υπάρχει συμφωνία στην κοινότητα των SEO experts ότι τα backlinks επηρεάζουν την κατάταξη μιας ιστοσελίδας. Για να το θέσουμε διαφορετικά, υπάρχει η εκτίμηση ότι αν όλες οι άλλες παράμεροι του SEO είναι ίδιοι, ο αριθμός και η ύπαρξη ποιοτικών backlinks μπορεί να κάνει την διαφορά στην κατάταξη.

Επιπλέον οφέλη από το link building

Πέρα από την επίτευξη υψηλής κατάταξης στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, η δημιουργία υπερσυνδέσμων αποφέρει τα ακόλουθα πρόσθετα οφέλη:

Χτίσιμο συνεργασιών

Όταν απευθυνόμαστε σε άλλες ιστοσελίδες για να προωθήσουμε το περιεχόμενο μας αποσκοπώντας στην δημιουργία backlinks είναι πιθανό, σε κάποιες περιπτώσεις, να αναπτυχθεί μια συνεργασία με τους διαχειριστές τους ή με δημοσιογράφους οι οποίοι στην συνέχεια θα αναζητούν την βοήθεια μας για τα θέματα στα οποία εξειδικευόμαστε.

Αύξηση του referral traffic

Η ύπαρξη links σε άλλες ιστοσελίδες που οδηγούν στην δική σας δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τις μηχανές αναζήτησης. Αξιοποιούνται και από τους χρήστες οι οποίοι, όταν κάνουν click σε αυτά, θα οδηγηθούν στο website σας, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την επισκεψιμότητα του. Θα λέγαμε λοιπόν ότι η δημιουργία backlinks σε σελίδες που συχνάζουν οι υποψήφιοι πελάτες σας, θα αυξήσει την επισκεψιμότητα από αυτούς και πιθανότατα θα αυξήσει και τις πωλήσεις σας.

Brand building

Το brand της εταιρίας σας σχετίζεται με το SEO και σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό σας στοιχείο. Όταν άλλες ιστοσελίδες αναφέρονται στην δική σας και έχουν υπερσυνδέσμους που οδηγούν σε αυτή είναι αναμενόμενο ότι το brand σας θα ενισχυθεί και το γεγονός αυτό θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην επιχειρηματική σας δραστηριότητα.

Οι διάφοροι τύπου υπερσυνδέσμων από την πλευρά του SEO

Natural backlinks

Είναι η δημιουργία υπερσυνδέσμων σε άλλες ιστοσελίδες που οδηγούν στην δική σας, από τους διαχειριστές τους, χωρίς την δική σας μεσολάβηση. Από πλευράς SEO έχουν την μεγαλύτερη αξία από όλα τα είδη υπερσυνδέσμων.

Είναι τα backlinks που προτείνει η Google και τα οποία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την βελτίωση της κατάταξης της ιστοσελίδας σας. Το “χτίσιμο” τους είναι μια απαιτητική διαδικασία και συνδέεται ευθέως με την δημιουργία εξαιρετικού περιεχομένου στην ιστοσελίδα σας και την προώθηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσο περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου δουν αυτό το περιεχόμενο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιοι από αυτούς να το αναπαράγουν στα δικά τους websites και να δημιουργήσουν υπερσυνδέσμους που θα οδηγούν στο δικό σας.

Δημιουργία υπερσυνδέσμων που θα ζητήσετε εσείς

Πρόκειται για backlinks που δημιουργούνται με την δική σας μεσολάβηση. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων αυτή η μεσολάβηση δεν σημαίνει την αγορά των backlinks. Σημαίνει ότι θα δημιουργήσετε εξαιρετικό περιεχόμενο το οποίο στην συνέχεια θα γνωστοποιήσετε στοχευμένα μέσω emails σε όσους θα μπορούσαν να το αναπαράγουν σε άλλες ιστοσελίδες.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πραγματοποιήσετε μια έρευνα για τον κλάδο σας τα αποτελέσματα της οποία να προωθήσετε σε δημοσιογράφους, ζητώντας τους να τα αναπαράγουν στα news sites τους, με αναφορά και υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα σας.

Εδώ η δυσκολία, πέρα από την δημιουργία του περιεχομένου, είναι να εντοπίσετε το κατάλληλο κοινό στο οποίο θα το γνωστοποιήσετε. Η αξία αυτών των υπερσυνδέσμων από πλευράς SEO είναι επίσης υψηλή.

Δημιουργία backlinks από εσάς

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορείτε εσείς να δημιουργήσετε τα backlinks σας. Για παράδειγμα, η καταγραφή της εταιρίας σας σε ένα online directory είναι μια περίπτωση που εμπίπτει στην συγκεκριμένη κατηγορία. Για αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να επιλέξετε αξιόπιστα directories καθώς και την καταγραφή της εταιρίας σας στην καταλληλότερη κατηγορία τους.

Άλλη περίπτωση είναι το guest blogging, όπου κάνετε σχόλια σε blogs με link προς το website σας. Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.  Συγκεκριμένα:

  1. Nα αφορά σε αξιόπιστα blogs τα οποία να στοχεύουν τους υποψήφιους πελάτες σας.
  2. Τα σχόλια σας να προσθέτουν αξία στους επισκέπτες.

Τα links αυτής της κατηγορίας έχουν χαμηλή επίδραση στο SERP αλλά εφόσον υλοποιηθούν σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που αναφέρθηκαν μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

Advertorials

Αφορά στην επί πληρωμή δημοσίευση του περιεχομένου σας σε άλλη ιστοσελίδα με link προς την δική σας. Αυτή η κατηγορία links δεν έχει επίδραση στην βελτίωση του SERP, μπορεί όμως και αυτή να αυξήσει την επισκεψιμότητα από υποψήφιους πελάτες.

Δημιουργία link building campaigns

Τώρα που έχουμε ξεκαθαρίσει τις βασικές έννοιες για τους υπερσυνδέσμους ας εξετάσουμε την διαδικασία για την δημιουργία τους.

Καθορίστε στόχους

Το link building είναι μια δραστηριότητα online marketing και σαν τέτοια θα πρέπει να έχει στόχους, οι οποίοι να συνδέονται με τους στόχους της επιχείρησης σας. Ένας ενδεικτικός στόχος μπορεί να είναι ο αριθμός των backlinks που θέλετε να δημιουργηθούν. Επίσης θα μπορούσε να είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας από τα referral websites, δηλαδή αυτά που φιλοξενούν τους υπερσυνδέσμους που οδηγούν στην σελίδα σας.

Άλλος στόχος μπορεί να είναι η βελτίωση της κατάταξης της ιστοσελίδας σας. Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα περιπλέκονται δεδομένου ότι χρειάζεται χρόνος για να επηρεαστεί το SERP (Search Engine Results Page). Αν μάλιστα υλοποιείτε και άλλες ενέργειες SEO, όπως για παράδειγμα onsite SEO, δεν είναι εφικτό να διαχωρίσετε την επίδραση της κάθε ενέργειας ξεχωριστά.

Ας δούμε τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ταχύτητα βελτίωσης της κατάταξης της ιστοσελίδας σας σε σχέση με το link building:

  1. Ο βαθμός ανταγωνισμού στον κλάδο σας.
  2. Ο βαθμός δυσκολίας για τις λέξεις-κλειδιά που στοχεύετε.
  3. Το είδος των links που δημιουργούνται, πχ αν είναι natural backlinks τότε επηρεάζουν ταχύτερα και καθοριστικότερα το SERP.
  4. Το υπάρχον domain authority που αφορά στην ιστοσελίδα σας.

Όλες αυτές οι παράμετροι μπορεί να σημαίνουν ότι η βελτίωση του SERP του website σας μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες ή και αρκετούς μήνες.

Εντοπίστε τα δυνατά σας σημεία για την δημιουργία υπερσυνδέσμων

Πριν ξεκινήσετε τον σχεδιασμό ενός link building campaign είναι χρήσιμο να αναγνωρίσετε τα δυνατά σας σημεία αναφορικά με αυτό και να τα αξιοποιήσετε. Ενδεικτικά, αυτά μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

  1. Η δυνατότητα για την δημιουργία εξαιρετικού περιεχομένου. Μπορεί να έχετε στελέχη στην εταιρία σας ή εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι να κατέχουν τις δεξιότητες για να το δημιουργήσουν.
  2. Η πρόσβαση σας σε δεδομένα τα οποία ενδιαφέρουν την αγορά στην οποία απευθύνεστε. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την δημιουργία περιεχομένου το οποίο θα έχει τις προδιαγραφές να αποφέρει backlinks.
  3. Τα προϊόντα σας τα οποία ενδιαφέρουν την αγορά στην οποία απευθύνεστε. Αν ισχύει αυτό τότε οποιοδήποτε νέο σχετικά με αυτά είναι πιθανό να αναπαραχθεί σε άλλες ιστοσελίδες και να αποφέρει links. Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες σας.
  4. Οι άνθρωποι σας. Για παράδειγμα, μπορεί στο δυναμικό της εταιρίας σας να διαθέτετε στελέχη που έχουν επιρροή στην αγορά στην οποία απευθύνεστε, οπότε η δημοσιοποίηση των απόψεων τους είναι πιθανό να συμβάλλει στην δημιουργία backlinks.

Καθορίστε τα landing pages των backlinks

Όπως έχουμε περιγράψει τα backlinks οδηγούν σε συγκεκριμένες σελίδες της ιστοσελίδας σας (landing pages). Ποιες πρέπει να είναι αυτές οι σελίδες για να έχετε την μέγιστη ωφέλεια; Ας τις εξετάσουμε:

  1. Η αρχική σας σελίδα, η οποία θεωρείται η “ναυαρχίδα” του website σας. Τα backlinks στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγούν σε αυτή.
  2. Οι σελίδες των κατηγοριών των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας, δεδομένου ότι συνήθως συσχετίζονται με λέξεις-κλειδιά που αντιστοιχούν σε υψηλό αριθμό αναζητήσεων και έχουν εμπορικό ενδιαφέρον (transactional intention).
  3. Οι σελίδες που αντιστοιχούν σε λέξεις-κλειδιά με informational intention, δηλαδή που έχουν ενημερωτικό περιεχόμενο και δεν αποσκοπούν άμεσα σε πωλήσεις, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας της εταιρίας σας.
    Χρησιμοποιώντας το Google Seach Console μπορείτε να δείτε τις ιστοσελίδες που έχουν links προς την δική σας καθώς και τις συγκεκριμένες σελίδες που αυτά οδηγούν. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να δείτε τις σελίδες που χρειάζονται ενίσχυση σε backlinks.

Εντοπίστε την θεματολογία του περιεχομένου σας

Η επιλογή της θεματολογίας για την δημιουργία περιεχομένου, για την απόκτηση backlinks είναι ένα σημαντικό βήμα στην διαδικασία του link building. Αν η θεματολογία προκαλεί το ενδιαφέρον τότε οι πιθανότητες να είναι ελκυστικό το περιεχόμενο που θα αντιστοιχεί σε αυτή αυξάνονται. Ας δούμε δύο τρόπους για να την εντοπίσετε με επιτυχία:

Social listening

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να την εντοπίσετε είναι να χρησιμοποιήσετε εργαλεία social listening. Με την χρήση τους θα είστε σε θέση να ανιχνεύσετε αυτές που προκαλούν την μεγαλύτερη διάδραση και να επιλέξετε την καταλληλότερη για την δικιά σας περίπτωση.

Αριθμός υπερσυνδέσμων

Μια άλλη προσέγγιση είναι να εντοπίζετε περιεχόμενο για τις θεματολογίες που ερευνάτε, μέσω αναζητήσεων στην Google και να βλέπετε τον αριθμό των backlinks για κάθε ένα από αυτά, με την χρήση εξειδικευμένων εργαλείων. Το περιεχόμενο με τα περισσότερα backlinks μπορεί να σας καθοδηγήσει στην επιλογή της δικής σας θεματολογίας.

Εντοπισμός ιστοσελίδων για link building

Αν θέλετε το περιεχόμενο που θα δημιουργήσετε να αποφέρει τον μέγιστο αριθμό links τότε θα πρέπει να εντοπίσετε τις ιστοσελίδες που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για αυτό. Ας εξετάσουμε την σχετική διαδικασία εντοπισμού τους:

Εντοπίστε τις κατηγορίες ιστοσελίδων

Ας υποθέσουμε ότι έχετε δημιουργήσει έναν οδηγό για τέλειο κέικ. Ενδεικτικές κατηγορίες ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για αυτόν είναι food bloggers, blogs που απευθύνονται σε γονείς, ιστοσελίδες με συνταγές, party websites κτλ.

Εντοπίστε τις ιστοσελίδες ανά κατηγορία

Για κάθε κατηγορία που έχετε εντοπίσει καταγράψτε τις ιστοσελίδες που υπάρχουν σε αυτή. Η πιο απλή τεχνική είναι να αξιοποιήσετε την μηχανή αναζήτησης της Google. Για παράδειγμα, για την κατηγορία “food bloggers” μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια αναζήτηση με την λέξη-κλειδί “λίστα με food bloggers” και να εντοπίσετε πολλές λίστες σχετικά με αυτή.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Google operator για στοχευμένες αναζητήσεις. Για παράδειγμα το intitle:κεικ θα σας εμφανίσει σελίδες οι οποίες στον τίτλο τους έχουν την λέξη-κλειδί “κεικ”.

Αξιολογήστε το DA

Για κάθε ιστοσελίδα που έχετε εντοπίσει καταγράψτε το DA (Domain Authority) της με την χρήση εξειδικευμένων εργαλείων πχ το website authority checker της Ahrefs.  Όσο υψηλότερο είναι το DA, τόσο πιο ελκυστική η ιστοσελίδα που αυτό αντιστοιχεί για να δημιουργήσετε backlinks.

Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες

Πέρα από την καταγραφή του domain authority είναι χρήσιμο να επισκεφθείτε τα websites που έχετε καταγράψει για να έχετε μια αίσθηση από πρώτο χέρι για την ποιότητα τους αλλά και για το πόσο σχετικό είναι το περιεχόμενο τους με το αντίστοιχο δικό σας.

Καταγράψτε τα στοιχεία επικοινωνίας

Για τις ιστοσελίδες που έχετε καταλήξει να στοχεύσετε καταγράψτε τα στοιχεία επικοινωνίας τους για να διευκολύνετε την σχετική διαδικασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα τα εντοπίσετε στην σελίδα “Επικοινωνία” ή “Contact Us”.

Αν αυτή δεν υπάρχει δοκιμάστε στην σελίδα “Η Εταιρία” ή “About Us”. Επίσης, στοιχεία επικοινωνίας μπορεί να υπάρχουν στο footer της κάθε ιστοσελίδας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα social media accounts τους για να επικοινωνήσετε μαζί τους.

Η επικοινωνία με τους διαχειριστές των ιστοσελίδων

Έχοντας καταλήξει στα websites που θα στοχεύσετε και έχοντας καταγράψει τα στοιχεία επικοινωνίας για κάθε ένα από αυτά, το επόμενο βήμα είναι η επικοινωνία μαζί τους. Επικοινωνήστε πρώτα με τις σημαντικότερες ιστοσελίδες. Αν κάποιες από αυτές έχουν δημιουργήσει link προς την ιστοσελίδα σας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως reference για τα λιγότερο σημαντικά websites που θα προσεγγίσετε.

Επίσης, σε κάθε περίπτωση σκεφθείτε ότι προσεγγίζετε ανθρώπους και όχι απρόσωπες εταιρίες, συνεπώς το μήνυμα σας θα πρέπει να είναι στον μέγιστο βαθμό προσαρμοσμένο σε κάθε ένα παραλήπτη. Ας δούμε τα βασικά στάδια αυτής της προσέγγισης:

Η σύνταξη του μηνύματος

Λάβετε υπόψη σας ότι οι παραλήπτες της επικοινωνίας σας είναι συνήθως πολυάσχολοι άνθρωποι και συνεπώς αυτή θα πρέπει να είναι σύντομη και ξεκάθαρη. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χρήσιμο να είναι ξεκάθαρα σε αυτούς τα ακόλουθα:

  1. Γιατί θα πρέπει να ενδιαφερθούν. Για παράδειγμα γιατί αφορά σε news, γιατί είναι μια πλήρης ανάλυση για μια θεματική ενότητα που τους αφορά, γιατί είναι ένα ενδιαφέρον data visualization κτλ
  2. Ποιές ενέργειες τους ζητάτε να πραγματοποιήσουν.  Η κύρια ενέργεια που επιθυμείτε να υλοποιήσουν είναι να αναφερθούν στην ιστοσελίδα τους για το περιεχόμενο σας με υπερσύνδεσμο προς την δική σας ιστοσελίδα. Πέρα από αυτό, άλλες ενέργειες μπορεί να είναι να το μοιραστούν στα social media ή να σας επιτρέψουν να κάνετε ένα guest blog post στην περίπτωση που αυτό τους εξυπηρετεί καλύτερα.
  3. Ότι δεν είστε spammer.Οι κυριότεροι τρόποι για να αποφύγετε αυτό τον χαρακτηρισμό είναι οι εξής:
    • Να χρησιμοποιήσετε το όνομα τους, αν το έχετε εντοπίσει.
    • Να έχετε ένα αποτελεσματικό θέμα (subject line), το οποίο να είναι σύντομο και πιθανόν να περιέχει το όνομα της ιστοσελίδας στην οποία απευθύνεται.
    • Να έχετε την κατάλληλη υπογραφή στο email σας, η οποία να περιλαμβάνει το πλήρες όνομα σας, τον επαγγελματικό σας τίτλο, την εταιρία που εκπροσωπείτε, τα social media accounts σας κτλ.
    • Να χρησιμοποιείτε ένα εταιρικό email address.
    • Να αναφερθείτε σε κάτι συγκεκριμένο που έχετε δει στην ιστοσελίδα τους, το οποίο συνάδει με το περιεχόμενο που τους προωθείτε.

Following up

Είναι πιθανό οι παραλήπτες των μηνυμάτων σας να μην έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με το email σας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χρήσιμο να κάνετε ένα follow up σε όσους δεν σας έχουν απαντήσει για να εξαντλήσετε τις πιθανότητες συνεργασίας μαζί τους.

Προϋπόθεση για αυτό είναι να έχετε ένα οργανωμένο αρχείο με τις αποστολές που έχετε κάνει και το feedback από αυτές. Στο follow up που θα κάνετε φροντίστε το email σας να είναι σύντομο και να αναφέρετε σε αυτό ότι τους έχετε προσεγγίσει ξανά.

Μια καλή προσέγγιση είναι να κάνετε forward το email που τους έχετε ήδη στείλει έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν όλη την πληροφορία εύκολα και γρήγορα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε copy-paste το αρχικό email σας στο follow up email σας.

Αρνητικές απαντήσεις

Το να λάβετε κάποιες αρνητικές απαντήσεις είναι κάτι αναμενόμενο. Είναι σκόπιμο να απαντάτε σε όλες και να μην τις αγνοείτε γιατί σε αυτή την περίπτωση γίνεται πιο δύσκολη η μελλοντική προσέγγιση των αποστολέων τους. Ακόμα, είναι χρήσιμο να λάβετε επαρκή πληροφόρηση για την άρνηση τους, η οποία θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την βελτίωση των μελλοντικών προσεγγίσεων σας.

Οι τακτικές του link building

Απόκτηση υπερσυνδέσμων από το περιεχόμενο σας

Πρόκειται για την σημαντικότερη τακτική για την απόκτηση links η οποία βασίζεται, όπως έχουμε εξετάσει, στην δημιουργία εξαιρετικού περιεχομένου με το οποίο επιθυμούν να συνδεθούν άλλες ιστοσελίδες. Η διασπορά του περιεχομένου μέσω των social media και email marketing συμβάλλει στην επιτυχία της.

Σχόλια σε blogs

Το guest blogging είναι μια δημοφιλής τακτική η οποία δημιουργεί links χαμηλής αξίας αναφορικά με το SEO. Στην περίπτωση πάντως που αυτό γίνει στοχευμένα, δηλαδή σε ιστοσελίδες με σχετικό περιεχόμενο και με σχόλια τα οποία προσθέτουν αξία στους αναγνώστες τους, θα συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του website σας.

Εντοπισμός broken links

Αφορά στον εντοπισμό των υπερσυνδέσμων που οδηγούν σε σελίδες που δεν υπάρχουν πια (404 code), στις ιστοσελίδες που στοχεύετε να δημιουργήσετε links. Αφού τους εντοπίσετε στη συνέχεια δημιουργείτε εξαιρετικό περιεχόμενο για κάθε ένα από αυτούς.

Κατόπιν, προσεγγίζετε τους διαχειριστές τους για να τους ενημερώσετε για το broken link που εντοπίσατε και για να τους προτείνετε να το αντικαταστήσουν με ένα άλλο που θα οδηγεί στην δικιά σας σελίδα, η οποία θα περιλαμβάνει το περιεχόμενο που αναπτύξατε.

Ανάκτηση υπερσυνδέσμων

Η συγκεκριμένη τακτική αφορά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Σε υπάρχοντα backlinks που οδηγούν σε σελίδες της ιστοσελίδας σας οι οποίες δεν υπάρχουν πιά. Αυτά μπορείτε να τα ανακατευθύνετε σε άλλες σχετικές σελίδες σας ή να ζητήσετε από τον διαχειριστή τους να προσαρμόσει το αντίστοιχο link.
  2. Σε αναφορές στην εταιρία σας. Αν σε μια ιστοσελίδα έχετε εντοπίσει αναφορές στην εταιρία σας χωρίς να υπάρχει backlink μπορείτε να προσεγγίσετε τον διαχειριστή της για την προσθήκη του αντίστοιχου υπερσυνδέσμου.
  3. Δικά σας images σε άλλες σελίδες. Χρησιμοποιώντας την λειτουργία Google Reverse Image Search ενδέχεται να εντοπίσετε δικά σας images σε άλλες ιστοσελίδες. Αντί να εγείρετε νομικές αξιώσεις εναντίον τους, είναι μια χρυσή ευκαιρία να τους ζητήσετε να προσθέσουν ένα backlink.

Τι να αποφύγετε στο link building

Reciprocal links

Αφορά στην ανταλλαγή backlinks μεταξύ δύο ιστοσελίδων. Η Google μειώνει σημαντικά την αξία των reciprocal links ενώ αν γίνεται μεγάλη χρήση τους αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τιμωρία. Αυτό βέβαια δεν αφορά στις περιπτώσεις όπου η ανταλλαγή links είναι θεμιτή, πχ σε websites πελατών, προμηθευτών κτλ.

Αγορά backlinks

Η Google έχει δηλώσει ρητά στα Webmaster guidelines ότι είναι εναντίον της συγκεκριμένης πρακτικής. Αυτό πάντως δεν αφορά στις διαφημίσεις που υπάρχουν σε άλλες σελίδες με link προς στην δική σας.

Δημιουργία spam backlinks

Αφορά στην δημιουργία υπερσυνδέσμων σε σελίδες με μη σχετικό περιεχόμενο με την δική σας.  Η δημιουργία τους επίσης δεν προσθέτει αξία στους χρήστες.  Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει το spam guest blogging, η δημιουργία links σε forums με βελτιστοποιημένα anchor text κτλ.

Η αξιολόγηση των link building campaigns

Ο κύριος στόχος του link building είναι η βελτίωση της κατάταξης των ιστοσελίδων. Η άμεση συσχέτιση του πάντως με την βελτίωση του SERP είναι δύσκολη γιατί αυτή εξαρτάται από πολλές παραμέτρους εκτός από τα backlinks, όπως είναι η ποιότητα του περιεχομένου της ιστοσελίδας, τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, η δομή της κτλ.

Ας εξετάσουμε λοιπόν κάποια metrics που σχετίζονται άμεσα με την διαδικασία του link building.

Domain authority

Το συγκεκριμένο metric υπολογίζει το πόσο ισχυρό είναι το domain name μιας ιστοσελίδας. Αυτή η ισχύς του σχετίζεται ευθέως με τα εξής:

  1. Τον αριθμό των backlinks του.
  2. Τον αριθμό των domains που αυτά αντιστοιχούν.
  3. Το domain authority των τελευταίων.

Θα λέγαμε ότι αυτό το metric είναι το απόλυτο μέγεθος μέτρησης της απόδοσης ενός link building campaign. Για την μέτρηση του μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένα εργαλεία όπως είναι εκείνο του Moz και του Ahrefs. Το domain authority είναι ένα υποκατάστατο του PageRank της Google το οποίο αν και είναι ενεργό δεν είναι πλέον προσβάσιμο.

Page authority

Αυτό το metric υπολογίζει την ισχύ μιας συγκεκριμένης σελίδας της ιστοσελίδας σας. Υπολογίζεται με τα εργαλεία που αναφέρθηκαν.

Αριθμός links

Πρόκειται για τον αριθμό των backlinks που έχουν δημιουργηθεί. Το συγκεκριμένο metric θα πρέπει να συσχετιστεί με τον αριθμό των domains που αντιστοιχούν σε αυτά τα backlinks. Συγκεκριμένα, ο ίδιος αριθμός links, όταν προέρχεται από λίγα domains έχει μικρότερη SEO αξία από ότι αν προέρχεται από πολλά domains.

Αριθμός root domains

Πρακτικά αφορά στον αριθμό των ιστοσελίδων που έχουν links προς την δική σας. Το συγκεκριμένο metric θα πρέπει να συσχετιστεί με την ποιότητα και την σχετικότητα αυτών των ιστοσελίδων με την δική σας.

Βαθμός σχετικότητας

Το συγκεκριμένο metric εξετάζει τον βαθμό σχετικότητας του περιεχομένου των ιστοσελίδων που έχουν υπερσυνδέσμους προς την δική σας με το αντίστοιχο της δικής σας. Για παράδειγμα, αν το website σας αφορά σε προϊόντα και υπηρεσίες για κατοικίδια τότε ιδανικά τα backlinks σας θα προέρχονται από ιστοσελίδες που αφορούν σε κατοικίδια. Μια εναλλακτική ονομασία αυτού του metric είναι το link relevance.

Θέση των links

Δύο backlinks από την ίδια ιστοσελίδα μπορεί να έχουν τελείως διαφορετική SEO αξία. Για παράδειγμα, ένα link σε άρθρο έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα στο footer ή στα σχόλια του blog. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μετρήσετε την συγκεκριμένη πτυχή του link building είναι να δείτε την επισκεψιμότητα που δημιουργούν τα backlinks σας. Εκείνα τα οποία δημιουργούν επισκεψιμότητα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλή θέση.

Συμπεράσματα

Το link building είναι μια απαιτητική και πολύπλοκη διαδικασία. Η δημιουργία στοχευμένου και ελκυστικού περιεχομένου καθώς και η αποτελεσματική προώθηση του είναι μονόδρομος για την δημιουργία backlinks τα οποία θα επιδράσουν ουσιαστικά στην βελτίωση του SERP της ιστοσελίδας σας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως για να πετύχετε το μέγιστο αποτέλεσμα από το link building θα πρέπει το onsite SEO της ιστοσελίδας σας να είναι τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του ανταγωνισμού.

Επίσης, αποφύγετε τον πειρασμό του εύκολου link building μέσω της αγοράς backlinks ή μέσω πρακτικών spam, δεδομένου ότι στην καλύτερη περίπτωση απλά θα χάσετε τα χρήματα σας ή το χρόνο σας. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο αυτές οι πρακτικές να επιδράσουν αρνητικά στην κατάταξη της ιστοσελίδας σας.

Θέλετε να υλοποιήσετε μια επιτυχημένη διαδικασία link building για την ιστοσελίδα σας;  Επικοινωνήστε με τον SEO expert της εταιρίας μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας, θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας πως θα την πραγματοποιήσετε!