14 Βλαβερές Τεχνικές Black Hat SEO

Πρακτικές black hat SEO που πρέπει να αποφεύγετε από την SEO In Greece.
Πρακτικές black hat SEO που πρέπει να αποφεύγετε.

Το black hat SEO αφορά σε πρακτικές οι οποίες είναι εναντίον των οδηγιών των μηχανών αναζήτησης. Αποσκοπούν στο να εμφανίζεται μια ιστοσελίδα σε υψηλότερη θέση κατάταξης από αυτή που πραγματικά αξίζει. Η υλοποίηση τους είναι βλαβερή για την ιστοσελίδα σας γιατί θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα στην τιμωρία της. Ας δούμε τις σημαντικότερες πρακτικές του που πρέπει να αποφεύγετε.

1. Keyword stuffing

Αφορά στην υπερβολική  χρήση των λέξεων-κλειδιών στην ιστοσελίδα.  Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία κειμένων στα οποία αυτές επαναλαμβάνονται σε κουραστικό βαθμό για τον αναγνώστη τους.  Επίσης, περιλαμβάνει την τοποθέτηση τους στην ιστοσελίδα με τρόπο ο οποίος τις καθιστά μη αναγνώσιμες από τους χρήστες πχ η γραμματοσειρά τους να έχει το ίδιο χρώμα με εκείνο του background.

Η Google αναφέρει τα ακόλουθα παραδείγματα ως πρακτική keyword stuffing:

  • Λίστες τηλεφώνων οι οποίες δεν παρέχουν αξία στους χρήστες
  • Λίστες πόλεων για τις οποίες η ιστοσελίδα επιχειρεί να επιτύχει υψηλή κατάταξη
  • Επανάληψη των ίδιων λέξεων-κλειδιών με τρόπο ο οποίος φαίνεται αφύσικος στον αναγνώστη

2. Cloaking

Αφορά στο να εμφανίζεται διαφορετικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας στους χρήστες και διαφορετικό στις μηχανές αναζήτησης.  Η πρακτική αυτή αποσκοπεί στο να επιτυγχάνεται υψηλή κατάταξη για λέξεις-κλειδιά η οποίες είναι άσχετες με το περιεχόμενο των σελίδων.  Η συγκεκριμένη τεχνική δεν πρέπει να  συγχέεται με την προσωποποιημένη εμπειρία που μπορεί να παρέχει ένα website στους επισκέπτες του.

Για να διαπιστώσετε πως η Google “βλέπει” την ιστοσελίδα σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το URL inspection tool που υπάρχει στο Google Search Console.

3. Ύποπτες ανακατευθύνσεις (redirects)

Το redirect αφορά στην ανακατεύθυνση του χρήστη σε διαφορετική ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) από εκείνη στην οποία  είχε κάνει αρχικά click.  Η πρακτική αυτή μπορεί να είναι θεμιτή αν για  παράδειγμα έχει καταργηθεί η σελίδα στην οποία έχει κάνει click ο χρήστης.  Είναι όμως αθέμιτη αν οδηγεί σε σελίδες που δεν έχουν σχέση με εκείνη που αρχικά επιλέχθηκε.  Μια άλλη ονομασία αυτής της black hat SEO τεχνικής είναι doorway pages.

4. Αντιγραφή περιεχομένου

Η δημιουργία πρωτότυπου και ελκυστικού περιεχομένου δεν είναι εύκολη υπόθεση.  Όμως η λύση δεν είναι η αντιγραφή περιεχομένου άλλων ιστοσελίδων.  Πέρα από τα ηθικά και νομικά ζητήματα μιας τέτοιας πρακτικής, η υλοποίηση της θα επιφέρει αλγοριθμική τιμωρία από την Google μέσω του Panda, ο οποίος θα χαρακτηρίσει το περιεχόμενο ως χαμηλής ποιότητας.

5. Article spinning

Η συγκεκριμένη τεχνική είναι μια μορφή αντιγραφής περιεχομένου, με την διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή δημιουργούνται παραλλαγές αυτού του περιεχομένου.  Αυτό μπορεί να γίνει είτε χειρωνακτικά, είτε με την χρήση του κατάλληλου λογισμικού.  Πρόκειται για μια μορφή λογοκλοπής (plagiarism) η οποία πρέπει να αποφεύγεται.

6. Bait and switch

Αφορά στην αλλαγή του περιεχομένου μιας σελίδας, μόλις αυτή επιτύχει υψηλή κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.  Για παράδειγμα, σκεφθείτε μια σελίδα η οποία έχει ενημερωτικό περιεχόμενο για τον διαβήτη και για το οποίο έχει επιτύχει υψηλή κατάταξη.

Αν ο διαχειριστής της αλλάξει το περιεχόμενο της από ενημερωτικό σε εμπορικό πχ για  την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων για αυτή την ασθένεια, αυτή η πρακτική τιμωρείται από τα search engines ενώ ταυτόχρονα, δημιουργεί δυσαρέσκεια στους επισκέπτες της.

7. Αγορά backlinks

Η Google ήταν η πρώτη μηχανή αναζήτησης η οποία χρησιμοποίησε τα backlinks μιας ιστοσελίδας ως κριτήριο για την κατάταξη της.  Η λογική της είναι απλή.  Όταν υπάρχουν πολλά links σε άλλες ιστοσελίδες που οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο website τότε το τελευταίο θεωρείται δημοφιλές και αποκτά υψηλότερο SERP.

Η συγκεκριμένη λογική καταστρατηγείται όταν αγοράζουμε backlinks με σκοπό να ξεγελάσουμε τις μηχανές αναζήτησης αναφορικά με την δημοτικότητα της ιστοσελίδας μας.  Σε αυτή την κατηγορία των backlinks εντάσσονται επίσης τα link farms και private blog networks (PBN).

Μέσω του Penguin η Google είναι σε θέση να εντοπίζει τέτοιες πρακτικές και να αγνοεί αυτούς τους υπερσυνδέσμους που έχουν αποκτηθεί μέσω αγοράς.   Ενδέχεται πάντως αυτή η πρακτική να οδηγήσει σε τιμωρία.  Για να την αποφύγετε μπορείτε να αξιοποιήσετε το disavow tool.

Δείτε τι λέει για αυτό το θέμα ο Matt Cutts.

8. Blog comment spam

Τα σχόλια σε blogs με link προς την ιστοσελίδα σας  είναι μια θεμιτή πρακτική  αρκεί να προσθέτουν αξία στο περιεχόμενο στο οποίο αναφέρονται.  Αν όμως αυτό δεν συμβαίνει τότε έχουμε άλλη μια black hat SEO πρακτική η οποία θα πρέπει να αποφεύγεται.

Δείτε πως τα αξιολογεί η Google.

9. Δωρεάν προϊόντα για backlinks

Είναι μια παραλλαγή της αγοράς backlinks.  Η Google έχει δηλώσει ότι το να παρέχουμε δωρεάν προϊόντα ή με έκπτωση για να αποκτήσουμε συνδέσμους που οδηγούν στην ιστοσελίδα μας είναι μια πρακτική που τιμωρείται.  Αν παρόλα αυτά θέλουμε να έχουμε τέτοια links τότε για να αποφύγουμε την τιμωρία θα πρέπει αυτά να έχουν το a rel=“nofollow” tag.

10. Links στο footer

Η ύπαρξη backlinks στα footers των ιστοσελίδων με βελτιστοποιημένα anchor texts ενέχουν τον κίνδυνο να θεωρηθούν spam.  Για τον λόγο αυτό τα αποφεύγουμε.

11. Κρυφά links

Αφορούν σε links τα οποία έχουν το ίδιο χρώμα με το background της ιστοσελίδας και συνεπώς δεν είναι διακριτά στους επισκέπτες της.  Οι μηχανές αναζήτησης όμως τα αναγνωρίζουν και επιβάλλουν τιμωρία για αυτά.

12. Ύπαρξη άσχετων links

Αν για οποιοδήποτε λόγο έχετε links τα οποία είναι άσχετα με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας τότε μειώνεται ο βαθμός συσχέτισης της με τις θεματικές ενότητες στις οποίες αυτή αφορά.  Όταν αυτό εντοπιστεί από τις μηχανές τότε θα υποβιβάσουν την κατάταξη της στα οργανικά τους αποτελέσματα.

13. Κακή χρήση των structured data

Τα structured data αποσκοπούν στην καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου των ιστοσελίδων από τις μηχανές αναζήτησης.  Τοποθετούνται στον κώδικα των σελίδων που αντιστοιχούν και δομούν το περιεχόμενο τους.  Είναι σημαντικό το περιεχόμενο των structured data να αντιστοιχεί στο περιεχόμενο των σελίδων στις οποίες αυτά εφαρμόζονται.

Σε αντίθετη περίπτωση έχουμε κακή χρήση τους η οποία τιμωρείται.  Η Google έχει δημιουργήσει ένα οδηγό για τις θεμιτές και αθέμιτες πρακτικές για την χρήση των structured data.

14. Υπερβολικά βελτιστοποιημένα anchor texts

Το anchor text είναι μια λέξη ή φράση η οποία  έχει μετατραπεί σε υπερσύνδεσμο.  Όταν αυτά αποτελούνται αποκλειστικά από εμπορικές λέξεις-κλειδιά τότε ενδέχεται να θεωρηθούν spam από τις μηχανές.  Αυτό αφορά  και στα backlinks αλλά και στα internal links. Για το λόγο αυτό είναι πιο ασφαλές  να χρησιμοποιούμε διαφοροποιημένα anchor texts.

Συμπέρασμα

Η εφαρμογή τεχνικών black hat SEO είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα, η οποία με μεγάλες πιθανότητες θα οδηγήσει στην τιμωρία της ιστοσελίδας σας, είτε με αλγοριθμικό, είτε με χειρωνακτικό penalty.

Σε ακραίες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί η ιστοσελίδα σας να αφαιρεθεί εντελώς από το ευρετήριο των search engines με συνέπεια να μην εμφανίζεται στα οργανικά τους αποτελέσματα, ούτε με το όνομα της!

Επιπρόσθετα, αν και τυπικά δεν είναι παράνομη, είναι σίγουρα μια μη ηθική συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην μείωση της ποιότητας των οργανικών αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης και κατ’ επέκταση της εμπειρίας των χρηστών τους.

Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται.  Αντί λοιπόν για το black hat SEO είναι πολύ πιο ασφαλές και μακροπρόθεσμα πολύ πιο ωφέλιμο για την online παρουσία σας να  ακολουθείτε τα webmaster guidelines της Google.

Θέλετε να υλοποιήσετε μια ασφαλή στρατηγική SEO για  την ιστοσελίδα σας; Επικοινωνήστε με τον SEO expert της εταιρίας μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας, θα χαρούμε να την σχεδιάσουμε και πραγματοποιήσουμε για εσάς!